Dermatoscopia (numita si dermoscopie sau microscopie epiluminescenta) se foloseste pentru examinarea leziunilor cutanate, in special a leziunilor pigmentare, dar nu numai. Este foarte folositoare pentru diagnosticul cancerului de piele, crescand rata de diagnosticare a melanomului pana la 98%.
Este o metoda non invaziva, nedureroasa si rapida, care foloseste dermatoscopul, care permite vizualizarea microscopica a fiecarei leziuni,evidentiind modificari dificil de diferentiat cu ochiul liber. Imaginile sunt inregistrate si stocate in calculator, realizandu-se o baza de date, facand posibila vizualizarea la controalele viitoare si compararea imaginilor, astfel incat se deceleaza cele mai mici modificari.
Dermatoscopia permite depistarea melanomului intr-un stadiu incipient. Folosind dermatoscopia se pot evita de multe ori excizii inutile sau, dimpotriva, poate aduce argumente in plus care sa justifice excizia unei leziuni cutanate
Se recomanda ca orice persoana sa faca cel putin un examen dermatoscopic anual. Daca v-ati expus foarte mult la soare sau la solar, daca aveti in familie pe cineva cu cancer de piele sau daca dumneavoastra ati avut un cancer de piele sau aveti foarte multe alunite, atunci trebuie sa faceti controale dermatoscopice cu o frecventa mai mare, pe care o vom stabili in functie de factorii de risc.
Care sunt semnele care ar trebui sa va ingrijoreze?
Semnele ca o alunita ar putea sa se transforme intr-un melanom sunt modificarile de dimensiuni, forma, culoare (inclusiv disparitia culorii) sau a modelului de pigmentare.
Sangerarea sau mancarimea fara o cauza evidenta pot sugera si ele o modificare a alunitei. Daca aveti oricare dintre aceste semne trebuie sa veniti la o consultatie.
Melanomul, cea mai agresiva forma de cancer cutanat, se poate dezvolta nu doar pe alunite preexistente, dar si pe piele normala, de aceea orice alunita noua, mai ales daca apare la adult, trebuie verificata clinic si dermatoscopic.
Va amintesc ca melanomul poate fi vindecat daca este descoperit in stadii incipiente.