Crioterapie

Ce este crioterapia?

Termenul de “crioterapie” inseamna “tratament folosind temperatura scazuta” si se refera la indepartarea leziunilor cutanate prin inghetarea lor. Cel mai frecvent agent folosit pentru crioterapie este azotul lichid. Zapada carbonica era foarte frecvent folosita in urma cu 20 ani.

Cum se efectueaza crioterapia?

Crioterapia folosind azot lichid (temperatura -196°C) implica folosirea unui criospray sau a unui aplicator cu un tampon de vata la capat. Crioterapia nu necesita de obicei anestezie locala si procedura in sine dureaza cateva secunde, in functie de dimensiunea si grosimea leziunii. Uneori aplicarea se repeta, dupa ce dezghetarea este completa. Acest procedeu e cunoscut ca “dubla inghetare-dezghetare” si se foloseste de obicei pentru cancerele cutanate superficiale sau pentru verucile vulgare (negi) rezistente.

Ce afectiuni pot fi tratate prin crioterapie?

O mare varietate de leziuni benigne superficiale pot fi tratate prin crioterapie, dar se foloseste cel mai frecvent pentru indepartarea verucilor vulgare (negi), a papiloamelor virale, a keratozelor actinice ( o zona de tegument agresata de soare localizata de obicei pe zone expuse), a keratozelor seboreice. Uneori se poate folosi pentru tratamentul cancerelor cutanate incipiente sau superficiale, cum ar fi carcinoamele bazocelulare si boala Bowen.

Alte afectiuni care pot fi tratate prin crioterapie sunt: melasma, tatuaje, hipomelanoza gutata idiopatica, lentigo, leziuni vasculare(angioame, lac venos, hemangioame capilare), cicatrici cheloide, molluscum contagiosum, rinofima, milia.

Cum trebuie ingrijita zona tratata dupa procedura?

In zilele care urmeaza tratamentului se formeaza de obicei o crusta. Este posibil ca in zona tratata sa se formeze o bula dupa cateva ore. Uneori lichidul din bula este clar , desi uneori poate fi rosiatic, din cauza unei hemoragii usoare, care este inofensiva. In cateva zile se formeaza o crusta si bula se usuca gradual.

De obicei, nu este necesar niciun tratament in timpul fazei de vindecare. Zona tratata trebuie spalata delicat si trebuie pastrata curata. Pansamentul este optional, dar poate fi necesar daca zona afectata este supusa traumatismului sau daca se freaca de haine.

Cand se formeaza crusta, puteti aplica o crema emolienta si trebuie sa evitati sa trageti de ea. Crusta se va desprinde singura dupa 5-10 zile pe fata si 3 saptamani pe mana. Pe talpa, crusta sau o leziune ulcerativa poate persista pana la 2 luni, pentru ca in aceasta zona vindecarea este lenta.

Infectia secundara este foarte rara. Cand apare se manifesta prin durere, tumefiere, secretie purulenta si roseata in jurul zonei tratate.

Rezultate finale

Dupa o inghetare standard pentru o keratoza solara, keratoza seboreica, papilom viral, veruca vulgara (neg), pielea va fi de obicei normala, fara niciun semn al leziunii cutanate originale.

Totusi, crioterapia poate rezulta intr-o zona alba (hipopigmentare) sau o cicatrice, in special cand inghetarea a fost profunda sau prelungita, asa cum este necesar pentru leziunile canceroase. O zona alba poate sa apara uneori si dupa o inghetare superficiala. Desi aspectul se amelioreaza de obicei cu timpul, modificarea de culoare poate fi permanenta.

Unele leziuni cutanate pot sa necesite mai multe sedinte pentru vindecare, iar altele pot recidiva dupa tratament, fiind necesara o noua sedinta de crioterapie, o interventie chirurgicala sau alt tratament.