Peeling chimic

Ce este un peeling chimic?

Peelingul chimic este o metoda neinvaziva de reintinerire a pielii. Sinonimele pentru peelingul chimic sunt chemo-exfoliere sau descuamare, reprezentand aplicarea pe piele a unuia sau mai multor agenti chimici care produc o injurie cutanata controlata, de profunzime variabila determinand exfoliere, urmata de un proces de regenerare cutanata. In timpul vindecarii este stimulata formarea de noi celule epidermice si de colagen, avand ca rezultat un aspect mai ferm, mai luminos, mai tanar al pielii. Efectele peelingului chimic sunt: diminuarea efectelor imbatrinirii, actiunea antiseboreica, depigmentarea, precum si curatarea, hranirea, hidratarea tegumentului.

Indicatiile peelingurilor chimice:

  • Riduri fine
  • Fotoimbatranire cutanata
  • Modificari pigmentare: pistrui, melasma, pigmentari postinflamatorii, lentigine solare ( pete de varsta sau pete de soare)
  • Cicatrice postacnee
  • Acnee retentionala si inflamatorie

Peelingurile chimice s-au dezvoltat ca o metoda cu actiune controlata prin care sa se obtina un aspect intinerit al pielii prin ameliorarea texturii pielii uniformitatii culorii tenului.

S-a semnalat scaderea incidentei keratozelor actnice si a carcinoamelor bazocelulare superficiale dupa proceduri de refacere a suprafetei cutanate, inclusiv peeling chimic. S-a demonstrat ca peelingurile chimice au efect de prevenire a formarii tumorilor cutanate induse de ultraviolete.

 

Cum se efectueaza un peeling chimic?

Un peeling chimic se efectueaza intr-un cabinet dermatologic si cuprinde urmatorii pasi:

  • Curatarea pielii cu un agent degresant; ochii si parul sunt protejati.
  • Aplicarea la nivelul zonelor de tratat (cel mai frecvent fata, dar si gat, decolteu, maini, etc.) a uneia sau mai multora solutii chimice, cum ar fi: acid glicolic, acid tricloracetic, acid salicilic, formula Jessner, acid mandelic. Agentul de peeling si concentratia acestuia se alege in functie de afectiunile tratate si de rezultatele dorite.
  • In timpul unui peeling chimic, majoritatea pacientilor experimenteaza o senzatie de caldura sau arsura locala, usoare intepaturi, care dureaza cateva minute.
  • In urmatoarele 2-4 zile dupa un peeling superficial apare o descuamare fina, care dureaza 3-5 zile. Daca se efectueaza un peeling mediu, descuamarea este mai accentuata si poate dura mai mult, pana la 7-10 zile. In aceasta perioada este indicat sa va feriti de soare, sa folositi crema hidratanta si nu aveti voie sa fortati descuamarea, tragand de cojite. Nu este necesar sa va intrerupeti activitatile obisnuite pe durata descuamarii.
  • Peelingurile chimice se pot repeta la intervale de 1-6 saptamani, in functie de afectiunile tratate, de agentul folosit si profunzimea peelingului, precum si in functie de expectantele dvs. La urmatoarele sedinte durata contactului dintre agentul de peeling si piele precum si concentratia solutiei sunt crescute progresiv.